5,4,3,2,1…actiune!

 

Săptămâna trecută am avut bucuria de a fi facilitator şi trainer în cadrul unui training-camp, iar experienţele pe care le-am avut şi persoanele pe care le-am cunoscut m-au făcut să conştientizez încă odată faptul că puterea şi energia pentru acţiune zace în fiecare dintre noi. M-am întrebat multă vreme ce anume ne determină să o îngropăm adânc şi să uităm de ea, preferând iluzia neputinţei…

     A conştientiza că avem tot ceea ce ne trebuie pentru a ieşi din blocaj, ne sperie!

Pentru că nimeni nu ne spune că odată cu vârsta de 18 ani, trebuie să devenim proprii noştri “părinţi”, că trebuie să ne purtăm singuri bătăliile cu “drăcuşorul” de pe umărul stâng şi că trebuie să alegem în fiecare moment să forţăm  graniţa zonei noastre de confort.

Când suntem mici, părinţii fac cele mai multe alegeri pentru noi. Ei aleg să nu ne permită să mâncăm chipsuri şi ciocolată în loc de cină, tot ei aleg să urmăm lecţii de pian, de înot sau ore de engleză în particular.

Când ne trezim pe cont propriu, independenţi şi liberi să luăm decizii pentru viaţa noastră, realizăm că lucrurile nu sunt atât de roz pe cât ne doream.

Şi ne blocăm.

Când experimentezi blocajul, cel mai frecvent te gândeşti “My life sucks!”, “Viaţa mea e în plop, iar plopul în aer…nu sunt bun de nimic, nu reuşesc să fac nimic din ceea ce îmi propun, etc.” 

Cât de greşit!

Pentru că blocajul nu reprezintă altceva decât faptul că una dintre cele mai importante nevoi ale tale a rămas neîndeplinită. 

Care e acea nevoie?

Nevoia de creştere şi explorare.

Universul acesta a fost creat pentru a evolua, iar dacă unghiile şi părul îţi cresc, cât e de evident faptul că şi sufletul tău are nevoie de creştere?

Când simţi că un aspect din viaţa ta nu e aşa cum ţi-l doreşti…încetează să îţi mai spui “sunt bine…”, pentru că nu eşti!

Prea adesea ne permitem să ne îndepărtăm de idealul nostru şi de ceea ce putem şi vrem să fim, încercând să ne convingem că viaţa nu e întotdeauna aşa cum o visăm.

Nu este, dar nici nu facem nimic în privinţa aceasta!

Nu ai sănătatea pe care o doreşti, dar te “linişteşti” cu gândul că nu poţi face nimic…e genetic! Şi atunci începi să te neglijezi şi să bagi în tine toate chimicalele, pentru că oricum eşti deja “programat” să fii defect.

Ţine cont de faptul că geneticul e activat sau inhibat adesea de mediul de viaţă:) Iar asta o spun studiile, nu eu. 

Primul pas pentru a ieşi din blocaj este:

  • Fii sincer cu tine!

Nu eşti singura persoană a cărei viaţă a luat-o pe un alt drum decât cel dorit! Dar eşti printre puţinii care au curajul să o recunoască, iar odată identificată “problema”, mai ai de parcurs doar jumatate de drum până la rezolvarea ei.

  • Conştientizează ce îţi doreşti
Îţi doreşti să fii şef de promoţie? Îţi doreşti un corp de atlet? Îţi doreşti să cânţi la un instrument sau tânjeşti după o relaţie frumoasă?
Spune-o! Ai curajul să treci pe o hârtie toate dorinţele tale! Cine te limitează?
  • Clarifică-ţi motivul pentru care îţi doreşti ceea ce îţi doreşti! 
Suntem învăţaţi că e dovadă de egoism să ne dorim lucruri pentru noi. Aşa apar idei naive de genul “îmi doresc să slăbesc 5 kg pentru ca sângele pe care îl donez să fie curat”. Pe bune? Cu 5 kg în minus vei avea sângele mai curat? De ce nu recunoşti că te-ai simţi mai bine în pielea ta cu cele 5 kg în minus?
Din păcate sau din fericire…mintea ne este setată astfel încât nevoile “egoiste” – mai frumos spus motivaţie intrinsecă (internă) să ne garanteze cele mai mari satisfacţii şi cele mai multe reuşite. E, poftim! Ce e rău în a-ţi dori să ai afacerea ta, de dragul de a te simţi important şi capabil?
Scrie lângă dorinţa ta, motivaţia care o animă. De ce vrei TU, pentru TINE, cu TINE să ai ceea ce îţi doreşti?
  • Fă o hartă!
Cel mai adesea ne rătăcim atunci când nu cunoaştem drumul spre destinaţia dorită. Desenează o “hartă” care să conţină toate etapele sau paşii, acţiunile pe care poţi să le întreprinzi pentru a-ţi satisface dorinţa. Nu le trece într-o ordine anume, organizeaz-o în aşa fel încât să te ajute! Dacă îţi concepi pasul 1, pasul 2 şi pasul 3, în cazul în care unul dintre paşi nu îi poţi realiza la un moment dat, te vei bloca. Creează alternative la drumul tău. Poate astăzi nu poţi să mergi la sală, dar poţi citi o carte sau un articol despre sănătate, din care îţi poţi extrage informaţii prin care îţi poţi îmbogăţi sau îmbunătăţii obiceiurile alimentare. Gândeşte-te că orice GPS poate reconfigura traseul, chiar şi în situaţia în care te-ai abătut serios de la drum:)
Ori de câte ori te vei da de un drum înfundat, consultă harta şi alege un traseu alternativ!
  •  Fii dispus să faci schimbarea!

Nu trebuie să te schimbi pentru că zice X sau Y sau pentru că ai citit într-o carte sau într-un articol. Trebuie să te schimbi pentru că vrei! Nu pentru că  simţi, ci pentru că vrei! Pentru că ai hotărât! Dacă te aştepţi să simţi , vei aştepta degeaba. Nimeni nu se trezeşte dimineaţa simţind că de astăzi nu va mai mânca fast food sau că de astăzi nu va mai face ca toţi drăcuşorii când ceva nu merge bine!  E o chestiune de alegere. Şi necesită forţă, putere, energie şi efort!

Dacă vrei să te schimbi, Forţează-te să te simţi inconfortabil!

Ieşi din zona de confort, pentru că acolo se întâmplă magia! :)

  • Regula celor 5 secunde!
Problema ta, a mea şi a tuturor nu este lipsa ideilor! Zilnic  suntem asaltaţi de mii de idei prin care ne putem transforma viaţa!
Problema este că, în loc să le fructificăm şi să găsim modalităţi prin care le putem pune în practică, noi le ucidem. 
Creierul nostru are 2 configurări:
Pilot automat şi Frâna de urgenţă
Pe pilot automat se derulează cea mai mare parte din viaţa noastră, iar când încercăm să îl dezactivăm, creierul impune stare de alertă şi apelează la frână.
Dacă până la vârsta de 20 de ani ai urmat aceeaşi rutină de viaţă, aceleaşi gânduri nutrite, aceeaşi atitudine de victimă (pilot automat) şi astăzi, după ce citeşti acest articol spui “de astăzi îmi fac ordine în viaţă! Mă pun să îmi scriu dorinţele!” (momentul de aha!), în cel mai scurt timp- 5 secunde- vei vedea cum creierul tău acţionează frâna de urgenţă. “Stai puţin!! Tu chiar crezi ce scrie aia acolo? Chiar crezi că dacă vrei să fii pilot de formula 1 vei reuşi? Gândeşte realist! Locul tău e la casă la Real!” (no offence!)” . Astfel ajungem să ne mulţumim cu puţin şi să ne minţim că suntem “bine”.
Regula celor 5 secunde spune că dacă nu hotărâm să acţionăm imediat ce apare impulsul, acesta va dispărea. De fapt, va fi înăbuşit de zecile de motive pe care creierul le invocă pentru a ne ţine pe loc.
Prima dată când am auzit ideea asta, mi s-a părut ciudăţică. Eram ferm convinsă că pot să fac lucrurile şi “mai târziu”. Doar că mai târziu devenea niciodată.
Dacă îţi vine în gând o idee de genul “ce ar fi dacă mi-aş deschide x afacere?” ce zice creierul tău după ce dispare impulsul? “Ce naiv eşti! Tu chiar crezi că afacerea asta nu a mai fost gândită de cineva? Şi dacă nu ar fi…crezi că fix tu, neica nimeni, fără facultate terminată şi fără experienţă, fără bani şi susţinere, vei putea să o pui pe picioare?”.

Dacă s-ar ataşa un difuzor vocii tale interioare, ai fi şocat şi ruşinat de ceea ce auzi. Nu cred că ţi-ai dori să ieşi în oraş cu oameni care ţi-ar vorbi în felul în care îţi vorbeşti tu! 

Ignoră vocea aceea! Nu e vocea Universului! E vocea acelei părţi din tine căreia îi e comodă situaţia în care te afli şi nu îşi doreşte să o pui la treabă!  Încearcă! Ai un amic bun şi extrem de discret care le ştie pe toate- Google! Şi, din fericire, el nu postează pe Facebook faptul că te-ai interesat de ideea ta sau de modalităţi prin care poţi implementa în oraşul tău ceea ce cauţi!
 
Îmi place mult vorba lui H. Ford:Indiferent că te crezi sau nu în stare să faci un lucru, ai dreptate în ambele situaţii!” pentru că TU!! Nu mama, nici bunica, nici vărul, nici profesorul, ci TU decizi ce poţi şi ce nu poţi face! 
Şi nici măcar tu nu ştii de ce eşti capabil până când nu îţi testezi limitele!! 
Aşa că, nu mai amâna! De îndată ce apare impulsul, FĂ CEVA!
Şi faptul că treci în agendă o idee sau un plan de acţiune…tot e mai mult decât să lăşi să treacă cele 5 secunde de impuls încărcat de energie mobilizatoare!
Ai curajul să îţi exprimi dorinţele şi vei vedea că oportunităţile de a le îndeplini nu se vor lăsa aşteptate! :)
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Opt In Image

Ti-a placut articolul?

Alatura-te comunitatii de tineri ca tine pentru a-ti primi sursa de inspiratie! Bonus, vei avea acces instant la materialul pe care il ofer abonatilor mei :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>