Puterea de a accepta ceea ce nu putem schimba…

În viaţă ne confruntăm adesea cu situaţii extrem de frustrante, însă ceea ce ne frustrează şi mai mult la ele este incapacitatea noastră de a le influenţa într-o direcţie sau alta.

În familie, în relaţiile cu ceilalţi, la şcoală sau la facultate, la locul de muncă sau pur şi simplu în contextul social în care trăim, întâlnim frecvent situaţii care ne scapă de sub control, deşi simţim că ne afectează în mod direct sau indirect.

Ce e de făcut cu ele?

Cum controlăm ceea ce nu putem controla?

Sau mai bine…

Cum acceptăm ceea ce nu putem schimba?

În societatea în care trăim, constat că una dintre cele mai mari provocări o constituie păstrarea echilbrului.

Întâlnim peste tot în drumul nostru oameni care se deresponsabilizează de tot şi de toate. Oameni care cred cu tărie că nu au absolut nicio responsabilitate în propria devenire şi, ca atare, trăiesc la voia întâmplării. Se lasă călcaţi în picioare pentru că “aşa le e dat” sau pentru că eforturile lor sunt oricum “zadarnice”.

Întâlnim, însă la polul opus oameni care se supra-responsabilizează, asumându-şi binele întregii omeniri.

Această categorie de oameni e cea mai puternic afectată de pattern-urile de gândire defectuoase pe care societatea le inoculează şi le întreţine. De ce?

Pentru că nu e nimic mai fals decât să crezi că tot ce se întâmplă în jurul tău este “atras” de tine şi/sau poate fi schimbat de tine.

Am citit recent cazul unei fete care suferea de sentimente puternice de vinovăţie şi furie faţă de propria persoană pentru că era convinsă de faptul că decesul tatălui ei a fost „atras” de îngrijorările faţă de viaţa lui.

Astfel de cazuri şochează la prima vedere, însă ele sunt rezultatul unor „filosofii” de viaţă defectuoase, exagerate şi limitative, care devin trend-uri în industria dezvoltării personale, alimentate de absenţa gândirii critice şi a capacităţii de filtrare a informaţiilor cu care suntem zilnic bombardaţi (chiar şi din surse „inteligente”- cărţi, documentare, seminarii).

Astfel ajungem să credem că suntem nişte mici dumnezei care au putere oricând, asupra oricărei situaţii sau asupra oricărei vieţi.

Este un sâmbure de adevăr în toată această filosofie.

Cel mai mare dar şi cea mai importantă unealtă în procesul dezvoltării noastre o constituie capacitatea de a alege!

Nu ne putem alege, însă părinţii, dar putem alege genul de relaţie pe care o cultivăm cu ei.

Nu ne putem alege ţara în care ne naştem, dar putem alege modul în care trăim în ea, modul în care o înţelegem şi o percepem, iar daca nu vrem să facem acest lucru putem oricând alege să emigrăm.

Nu ne putem alege constituţia corporală, dar putem oricând  alege sentimentele pe care le cultivăm faţă de corpul nostru. Putem alege să implementăm în viaţa noastră obiceiuri care să ne ajute să conturăm corpul pe care ni-l dorim.

Revenind la întrebarea iniţială…cum să acceptăm lucrurile pe care nu le putem schimba?

In teorie e simplu…Nu putem schimba toate imprejurările şi circumstanţele, toate input-urile şi output-urile din viaţa noastră, însă putem alege modalitatea în care le prelucrăm, modul în care ne raportăm la ele şi importanţa pe care le-o acordăm în viaţa noastră.

Singura modalitate prin care ne putem feri de neplăcerile vieţii este starea de inconştienţă.

Însă nu putem elimina complet situaţiile neplăcute din viaţa noastră, fără a le elimina şi pe cele plăcute.

Tocmai de aceea, a învăţa să trăieşti frumos presupune şi confruntările dureroase cu propria-ţi neputinţă în faţa unor evenimente.

Putem controla:

  • gândurile pe care le cultivăm
  • emoţiile de care ne lăsăm guvernaţi
  • atitudinea noastră în faţa vieţii
  • lecţiile pe care alegem să le învăţăm
  • oamenii în care investim viaţa noastră…

Pentru restul lucrurilor care ne îmbogăţesc viaţa, să cultivăm :

Seninatatea de a accepta ceea ce nu putem schimba ,

 Curajul sa schimbăm ceea ce putem şi

 Înţelepciunea de a le deosebi

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Opt In Image

Ti-a placut articolul?

Alatura-te comunitatii de tineri ca tine pentru a-ti primi sursa de inspiratie! Bonus, vei avea acces instant la materialul pe care il ofer abonatilor mei :)

2 thoughts on “Puterea de a accepta ceea ce nu putem schimba…

  1. “Lord, grant me the strenght to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference.”

  2. [...] doilea speaker, o studentă la Psihologie, dacă am reținut bine, Cristina Ținteșan m-a ajutat să-mi dau seama că eu sunt cel care îmi „predestinez destinul”, după cum frumos [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>