Geniu sau întreprinzator?

Am cunoscut tineri talentaţi, tineri cu potenţial extraordinar, tineri care promiteau mult, care aveau un viitor strălucit în faţă datorită calităţilor lor. Inteligenţă, creativitate, charismă, diplomaţie, pasiune…
Aveau în ei acel „ceva” care îi făcea deosebiţi faţă de restul lumii.

Am cunoscut, însă în ei o teamă inexplicabilă, o neîncredere imensă în propria persoană şi în abilităţile lor, o nesiguranţă în acţiunile întreprinse şi în deciziile pe care le aveau de luat.

M-am întrebat de ce mulţi dintre tinerii de calitate, ajung să îşi „doarmă” viaţa, să îşi consume energia în activităţi mai mult decât inutile, distructive chiar, sau să se complacă într-o viaţa mediocră care le provoacă frustrare şi resentimente (asta, dacă nu sunt suficient de buni în a se minţi pe sine).
M-am întrebat adesea de ce generaţia noastră suferă de o stimă de sine scăzută cronicizată.
Şi nu, nu doar acele persoane „retrase”, tăcute şi „cuminţi” sunt neîncrezătoare în sine. Şi ea, cea căreia “nu îi poţi ajunge la nas”, şi el, cel care vă dă peste nas tuturor cu „noua achiziţie” şi cu herghelia de sub capotă. Da, şi în spatele unor astfel de măşti se poate ascunde (foarte bine, de altfel) o stimă de sine scăzută pentru că atât sentimentele de inferioritate, cât şi cele de superioritate, sunt rezultatul unei imagini de sine defectuoase.

Problema apare în momentul în care imaginea pe care o ai despre tine nu te lasă să vezi cine eşti cu adevărat!

Am cunoscut, de asemenea, tineri cu idei geniale. Mulţi dintre ei, din păcate, au rămas cu ideile lor deoarece nu aveau încredere că pot să transforme acea idee în realitate.

Într-adevăr, nu au făcut-o! Dar au făcut-o alţii în locul lor! Alţii, poate nu atât de străluciţi ca ei, dar care au fost dispuşi să îşi asume riscuri şi să iasă din zona de confort.

Ce au câştigat primii? Nimic! Geniul lor nu le-a adus niciun beneficiu (nici lor, nici celor din jur) pentru că nu l-au ştiut exploata.
Ce au câştigat ultimii? Respect, renume, admiraţie, o poziţie bună în societate, bani şi tot ce îşi poate dori cineva din punct de vedere material şi social.

Care este atunci diferenţa între o minte genială şi un spirit întreprinzător?

Acţiunea! Iniţiativa! Capacitatea de a-ţi asuma riscul, riscul de a fi tu!

Priveşte-te în oglinda şi spune-mi ce vezi!
Priveşte dincolo de imaginea pe care ţi-ai format-o deja!
Ia-ţi timp şi priveşte-te aşa cum nu ai mai făcut-o de mult timp – priveşte-te aşa cum EŞTI!

Ia-ţi timp şi întreabă-te de ce ţi-e teamă? De ce eşti unde eşti şi nu unde poţi fii? De ce nu îndrăzneşti să faci primul pas spre realizarea ta? De ce eşti încă nefericit(ă)? De ce încă nu poţi să te accepţi aşa cum eşti? De ce permiţi celor din jur să îţi deseneze silueta în oglinda? De ce accepţi să te vezi o caricatură a ceea ce eşti de fapt?

Ia-ţi timp să răspunzi la fiecare întrebare! Răspunsurile îţi vor deschide ochii şi te vor ajuta să vezi motivul pentru care încă baţi pasul pe loc. Te vor ajuta să te localizezi în raport cu tine.

Te încurajezi şi îţi eşti alături la fiecare pas făcând eforturi să te înţelegi şi să te ajuţi sau îţi pui singur piedici criticându-te dur şi spunându-ţi mereu cât de prost şi incompetent eşti?
Tu poţi fi cel mai de temut critic şi duşman al tău sau îţi poţi fi cel mai bun prieten şi cel mai mare susţinător!

Este alegerea ta.

Teama noastră cea mai mare nu este că nu suntem la înălţimea unei situaţii. Cea mai mare teamă a noastră este că suntem cumplit de puternici. De lumina noastră ne temem, nu de întuneric (Nelson Mandela).

 Lasă-mi un mesaj cu motivele care  încă te determină să rămâi unde eşti, cu temerile care te paralizează. Vom demonta împreună fiecare piedică ce stă în calea ralizării tale!

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Opt In Image

Ti-a placut articolul?

Alatura-te comunitatii de tineri ca tine pentru a-ti primi sursa de inspiratie! Bonus, vei avea acces instant la materialul pe care il ofer abonatilor mei :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>