Ignoră ce spune societatea. Defineşte-ţi propriul succes!

 

Nunta de vis, casa mult dorită, maşini care îţi fură ochii, vacanţe exotice, bebei simpatici, joburi de invidiat, salariul la care oricine visează, respect şi prestigiu… te uiţi în jur şi realizezi că toată lumea din jurul tău pare că se descurcă mai bine decât tine.

Poate că nici nu îţi e clar ce vrei să faci în viaţă sau poate că te simţi blocat într-o activitate pe care simţi că trebuie să o faci pentru ca, peste ceva timp, să îţi poţi urma visul.

Sau poate că ştii ce îţi doreşti cu adevărat să faci, însă ţi-e frică să rosteşti cu voce tare acea dorinţă de teama că vei fi judecat; de teama că ceea ce visezi tu să faci nu se încadrează în tiparele pe care societatea le impune pentru a defini succesul.

Am fost şi eu acolo, prinsă în mentalitatea aceasta de turmă, până când am dat peste un om imun la această epidemie socială, un om care a avut curajul să îşi definească propriul succes.

Am conştientizat în acel moment cât de liber te simţi în momentul în care te scuturi de valorile pe care ţi le impune societatea şi ai curajul să spui „stop!nu îmi doresc o carieră de corporatist, nu vreau să locuiesc în inima oraşului, nu vreau o nuntă de 400 de invitaţi, nu vreau o lună de miere în Bora-Bora şi nici nu vreau să îmi iau o maşină care „să rupă gura târgului”.  Tot ce îmi doresc este să trăiesc o viaţă care să mă împlinească. Să mă simt fericită trăind-o.

Şi asta am făcut :) Asta continui să fac.

Asta poţi face şi tu.

Cum?

1. Ia-ţi timp să îţi clarifici ce anume îţi doreşti de la viaţă

Nu am cuvinte să îţi spun cât este de important acest pas. Sunt nenumăraţi oameni care simt că li se ofileşte sufletul în fiecare dimineaţă când trebuie să meargă la serviciu. Sunt oameni care, în ciuda faptului că bifează toate rubricile la categoria “om de succes” -din perspectiva societăţii- se simt goi pe interior şi simt că îşi irosesc viaţa aiurea.

Poate dura o zi, o săptămână, un an sau trei ani să îţi dai seama ce anume îţi doreşti cu adevărat de la viaţă, cum arată pentru tine succesul şi cum îl poţi atinge, însă timpul acesta nu este un timp pierdut! Un an “pierdut” în încercarea de a-ţi găsi drumul te scuteşte de, poate zeci de ani de alergat fără rost şi fără scop într-o direcţie greşită. Acordă-ţi acest timp şi îţi promit că nu vei regreta!

   

 2. Ignoră ce spune societatea 

 În ultimii ani am întâlnit tot mai mulţi tineri care îşi doresc să se orienteze pe sectorul agricol. Îşi doresc să fie fermieri, pomicultori, apicultori, etc. şi trebuie să recunosc, cu ruşine, că în perioada în care purtam ochelarii societăţii, oamenii aceştia mă intrigau pentru că mi se părea că nu îşi folosesc potenţialul la nivelul la care credeam eu că trebuie să o facă. Eram atât de oarbă!

Dacă ceea ce îţi doreşti este să fii fermier, înseamnă că dorinţa aceasta (curajoasă!) este susţinută de un potenţial pe care tu îl ai în această zonă.

Dacă, însă te laşi şi tu orbit de standardele sociale şi nu ai curajul să îţi urmezi acest vis, crezând că a fi medic sau avocat e mai fancy decât a fi fermier sau actor sau pianist sau ceea ce îţi doreşti…vei ajunge poate un medic mediocru sau un avocat anonim, plin de frustrări şi de resentimente, tunând şi fulgerând pentru că nu ai viaţa pe care ţi-ai imaginat-o.

   

3. Ţine cont de interesele, pasiunile şi talentele tale

Ignor-o pe mătuşa care îţi spune că meseria nuştiucare nu e bănoasă şi că ar trebui să mergi la ASE să te faci economist pentru că acolo ai postul asigurat. Principala cauză a mediocrităţii constă în faptul că încercăm disperaţi să găsim un job care să ne asigure “un trai decent”, în condiţiile în care înclinaţiile, pasiunile şi talentele noastre sunt total paralele cu ceea ce încercăm să studiem şi să profesăm acum.

Te mai miri că nu te simţi motivat/-ă?

Te surprinde faptul că simţi că te plafonezi?

Acestea sunt indiciile care îţi spun că nu te afli în locul potrivit.

Ne consumăm timpul şi energia în activităţi care nu ne aduc împlinire. Ne pierdem timpul cu oameni a căror prezenţă ne displace. Ne irosim ani buni convingându-ne că în viaţa reală nu poţi să faci ceea ce îţi doreşti, căutând scuze şi explicaţii, în loc să apucăm taurul de coarne şi să încercăm să facem ceea ce ne dorim.

Cunosc oameni care au început să îşi urmeze visul abia după vârsta de 40 de ani şi acei ani care au urmat au fost cei mai fericiţi şi mai împliniţi din viaţa lor.

Tu eşti încă tânăr! Învaţă din experienţa lor.

  

 4. Concentrează-te pe creşterea, fericirea şi împlinirea ta

Sună egoist?

Nu trebuie să calci pe cadavre pentru a ajunge unde îţi doreşti.

Cred cu tărie că oamenii care au puterea de a înota (sănătos) împotriva curentului, şi-au format un caracter care să le permită să conştientizeze atunci când bunăstarea lor încalcă bunăstarea altora.

Când spun să te concentrezi pe creşterea ta, mă refer la necesitatea de a învăţa să spui şi nu din când în când. Aici am dezbătut pe larg nevoia de a filtra informaţiile, oamenii şi activităţile cărora le permiţi să îşi facă cuib în viaţa ta.

Când ştii ce anume te face pe tine fericit, nu vei alerga după ceea ce vezi că pe alţii îi fac fericiţi.

Dacă societatea îţi spune că eşti un om de succes doar dacă trăieşti într-un anumit oraş, dacă ai o anumită casă sau un anumit număr de zero-uri în cont, iar tu încerci să te ridici la nivelul impus de aceasta, nu ai decât de pierdut. Pentru că nu poţi intra în jocul societăţii şi să te aştepţi să câştigi.

De ce?

Pentru că societatea schimbă mereu regulile jocului.

Ajungi să ai maşina dorită, însă peste o lună de bucurie constaţi că maşina ta nu mai e în trend.

Te căsătoreşti, ai o familie fericită, însă vine societatea şi îţi spune că eşti mai cool dacă eşti divorţat sau necăsătorit pentru că familia te ţine pe loc.

Putem continua aşa o zi întreagă.

Ignoră ce spune societatea! Tu ştii mai bine decât oricine ce anume te face fericit şi de ce.

Mai mult decât atât, ştiind asta, te vei suprinde că îi judeci mai puţin pe cei din jur, deoarece înţelegi faptul că avem valori diferite, iar ideea de fericire şi împlinire variază de la om la om.

   

 5. Ai răbdare!

Acum, că ştii ce vrei, ai un plan de acţiune şi îţi cunoşti direcţia. Acum că ştii ce anume te face fericit, mai ai de sărit un hop. Un hop pe care tot societatea, bat-o vina, îl impune.

Trăim într-o eră a vitezei. Ne-am învăţat să primim totul în cel mai scurt timp.

Călătorim rapid, citim rapid, slăbim rapid, avansăm în carieră, atingem succesul…totul se întâmplă foarte repede.

Vrem terapii scurte, tratamente cu efect imediat, pilule magice şi maşinării minune care să facă totul cât mai bine, într-un timp cât mai scurt.

Dar fericirea nu vine peste noapte!

Şi fericirea nu vine. Punct.

Fericirea o trăieşti acum, aici, aşteptând, muncind, sperând, făcând planuri, greşind, recalculând…

Succesul peste noapte nu ne aduce împlinire.

Împlinirea constă în experienţele pe care le trăim în timp ce ne străduim să atingem succesul.

Succesul, împlinirea, fericirea…practic toate lucrurile frumoase care ni se întâmplă în viaţa aceasta, au nevoie de timp ca să crească şi să ne bucure cu frumuseţea lor.

Nu te mai grăbi!

Nu te uita în stânga şi în dreapta gândindu-te că succesul unora vine mai repede, în timp ce la tine se lasă aşteptat.

Continuă să îţi faci partea ta, cât poţi de bine şi crede-mă! Efortul tău va fi răsplătit! Chiar dacă nu imediat, aşa cum probabil te aştepţi.

 Să râzi des şi mult; să câştigi respectul oamenilor inteligenţi şi afecţiunea copiilor; să câştigi aprecierea criticilor oneşti şi să înduri trădarea prietenilor falşi; să apreciezi frumuseţea, să găseşti ce e mai bun în ceilalţi; să laşi în urma ta o lume mai bună, fie printr-un copil sănătos, o grădină îngrijită sau o condiţie socială emancipată; să ştii pur şi simplu că cineva a respirat mai uşor doar pentru că tu ai trăit. Asta înseamnă să ai succes.

-Ralph W. Emerson

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Opt In Image

Ti-a placut articolul?

Alatura-te comunitatii de tineri ca tine pentru a-ti primi sursa de inspiratie! Bonus, vei avea acces instant la materialul pe care il ofer abonatilor mei :)

One thought on “Ignoră ce spune societatea. Defineşte-ţi propriul succes!

  1. [...] Tineri ca Tine : Ignoră ce spune societatea. Defineşte-ţi propriul succes! [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>